ENERGETSKA OBNOVA STARIH KUĆA

Povećanje cijena energenata, ograničenost fosilnih goriva, utjecaj energetike na okoliš i klimatske promjene dovode do razvoja novih energetskih tehnologija, kreiranju zakona i propisa kojima će se utjecati na smanjenje potrošnje energije i podizanju svijesti o energetskoj učinkovitosti.

 

 

Energetsko certificiranje zgrada

 

Uvođenjem energetskih certifikata za zgrade s podacima o potrošnji energije omogućit će se, u budućnosti, usporedba energetskih karakteristika zgrada. Sve zgrade koje se grade, prodaju ili iznajmljuju bit će certificirane, a podaci o godišnjoj potrošnji energije za grijanje zgrade bit će izloženi ili dani na uvid svim zainteresiranim strankama. Jednostavna usporedba energetskih karakteristika zgrada omogućit će građevinskoj industriji da koriste te podatke kao sredstvo marketinga. Tržište koje bi se uspostavilo pri raspolaganju energetskim certifikatima, trebalo bi doprinijeti značajnom povećanju energetske efikasnosti u zgradama.

IKS-energ-obnova-kuca-1

 

Ušteda energije

preko 60%

 

Energetskom obnovom starih kuća i zgrada, naročito onih građenih prije 1980. godine, moguće je postići uštedu u potrošnji toplinske energije od preko 60 posto.

 

 

IKS-energ-obnova-kuca-2

Prozori

 

Iako zauzimaju mali dio ukupne površine ovojnice zgrade, prozori su izvor velikih toplinskih gubitaka jer pružaju oko 10 puta manji  otpor prolasku topline nego zidovi, stropovi i podovi građevine.

U gubitke kroz prozore ubrajamo transmisijske gubitke i gubitke uslijed provjetravanja, a iznose oko 50% ukupnih toplinskih gubitaka građevine.

 

Toplinski mostovi

 

Toplinski mostovi su dijelovi vanjske ovojnice građevine kod kojih je povećan toplinski tok iz unutrašnjosti građevine prema van, mjesta na kojima toplina ‘’bježi’’ iz građevine. Najjednostavniji  primjeri su prozori, vrata, istake balkona i streha krovova,  uglovi zgrade, spojevi zida i prozora i sl.

Osim što uzrokuju gubitke topline, na unutarnjim dijelovima toplinskih mostova može doći do kondenzacije vodene pare ili rošenja. Posljedice su stvaranje hladnih propuha zbog bržeg kruženja zraka u prostoriji u zimskom periodu i pojava plijesni koje mogu izazvati alergije.

Pravilnim projektiranjem i kvalitetnim građenjem utjecaj toplinskih mostova može se svesti na minimum.

desno-energetskirazredi

 

ENERGETSKI RAZREDI

 

Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

 

SAVJETI
ZA UŠTEDU ENERGIJE

 

  • upotreba troslojnog LOW-E stakla
  • prozorski profil mora osigurati dobro brtvljenje, prekinuti toplinski most i nizak koeficijent prolaska topline

 

Osim što doprinose smanjenju troškova grijanja ovi prozori osigurati će veću zaštitu od buke te veću udobnost i kvalitetu stanovanja.

Odlučite se za PVC stolariju IKS Fenster. Odlučite se za kvalitetu.

IKS Fenster d.o.o. koristi kolačiće kako bi Vam osigurao personalizirano i kvalitetno iskustvo na stranici, bez prikupljanja Vaših osobnih podataka. Prihvatite kolačiće ili pročitajte više informacija